A Letter to God Very Short Question Answer | Class 10 | A Letter to God Very Short Answer for HSLC Examination 2023-24 | Axom Abc |

 A Letter to God Very Short Question Answer :

1. Who read the letter sent by Lencho?

Ans: The postmaster read th letter sent by Lencho.

2. What were the raindrops like according to Lencho? 

Ans: According to Lencho, the raindrops were like 'new coins'.

3. Where was Lencho's house situated/located? [HSLC- 2016]

Ans: Lencho's house was situated/located on the top of a low hill.

4. Why did Lencho become angry when he counted the money?

Ans: Lencho became angry when he counted the money because he demanded 100 pesos from God but received only 70 pesos.

5. What crop did Lencho cultivate/farm in his field? 

Ans: Lencho cultivated/farmed corn in his field.

6. What was Lencho doing when the big drops of rain began to fall?

Ans: Lencho was taking his meal when the big drops of rain began to fall.

7. "Now we are really going to get some water women." Who said this?

Ans: Lencho said this.

8. What does 'crest' mean?

Ans: 'Crest' means the top of a hill.

8. How did Lencho's family welcome the rain?

Ans: THe family of Lencho welcomed the rain with great joy. He called the rain drops 'new coins' and went out to have the pleasure of feeling the rain on his body.

9. What type of man was the postmaster? [HSLC- 2019]

Or

How did the postmaster look like?

Ans: The postmaster was a fat, amiable and kind hearted man.

10. What was the one hope of Lencho? [HSLC-2020]

Ans: The one hope of Lencho was the help from God.

11. "All through the night, Lencho thought only of his one hope:" What was Lencho's only one hope? [HSLC- 2017]

Ans: Leno's only one hope was the help from God.

12. What did Lencho write on the envelope?

Ans: Lencho wrote 'To God' on the envelope.

13. How did Lencho work in the field?

Ans: Lencho worked as an 'ox' in the field. 

14. What does Lencho call the post office employees?

Ans: Lencho calls the post office employees "a bunch of crooks".

15. What is the meaning of 'crook'?

Ans: The meaning of 'crook' is 'dishonest person'. 

16. What was the woman/Lencho's wife preparing?

Ans: Lencho's wife was preparing supper.

17. How did Lencho's field look after the hails and rain? 

Ans: Lencho's field looked as if covered with salt.

18. What could be seen from Lencho's house?

Ans: The fields of the ripe corn and the river could be seen from Lencho's house.

19. What was the only thing the earth needed? 

Ans: The only thing the earth needed was some rain.

20. What did Lencho do throughout the morning? 

Ans: Lencho did nothing but watching the sky towards the north-east.

21. How did Lencho address his wife?

Ans: Lencho addressed his wife as 'woman'.

22. How did Lencho feel when it started raining? 

Ans: Lencho felt very happy and saw the raindrops in the form of new coins.

23. What objects did Lencho call "New coins"?

Ans: Lencho called the "rain-drops' as new coins.

24. "That night was a sorrowful one". Why?

Ans: That night was a sorrowful one because, on that night a hailstorm destroyed his cornfield

25. When did Lencho begin to write the letter?

Ans: Lencho began to write the letter on Sunday at daybreak.

26. To whom was the letter written?

Ans: The letter was written to God.

27. How much money did Lencho demand from God?

Ans: Lencho demanded one hundred pesos from God.

28. How did the postmaster react on seeing Lencho's letter?

Ans: The postmaster laughed heartily on seeing Lencho's letter.

29. How did the postmaster react on reading Lencho's letter?

Ans: The postmaster felt that such faith in God should be preserved.

30. How much money did Lencho receive from God? 

Ans: Lencho received only seventy pesos from God.

31. Who sent the money to Lencho?

Ans: The postmaster sent the money to Lencho.

32. Why did the post-master decide to answer Lencho's letter to God?

Ans: The postmaster decided to answer Lencho's letter because he didn't want to shake Lencho's faith in God.

33. How did Lencho feel when he counted the money in the envelope? 

Ans: Lencho got angry when he counted the money in the envelope.

34. Who was Lencho?

Ans: Lencho was a poor farmer.

35. What were the older boys doing?

Ans: The older boys were working in the field.

36. What were the younger boys doing?

Ans: The younger boys were playing near the house.


a letter to god very short question answer

a letter to god very short question answer seba

a letter to god very short type question answer

letter to god question answer

letter to god class 10 question answer

letter to god class 10th question answer

letter to god short answers

a letter to god question answer in hindi

a letter to god short story pdf

very short question answer of a letter to god

a letter to god short question answer seba

a letter to god ka summary

a letter to God vsa

a letter to God short question

a letter to God very short answers

a letter to God very short questions answers seba


Comments

If you have any doubt, please let me know

JAds

Archive

Contact Form

Send