Nelson Mandela Very Short Question Answer for HSLC Examination 2023-24 | Nelson Mandela Class 10 Short Question Answer | Axom Abc
Nelson Mandela Very Short Answer (VSA) :
1. Who was the first black president of South Africa?
Ans: Nelson Mandela was the first black president of South Africa.
2. How many years did Mandela spend in prison?
Ans: Mandela spent 30 years in prison.
3. What is the full name of Nelson Mandela?
Ans: The full name of Nelson Mandela is Nelson Rolihlahla Mandela.
4. What is apartheid?
Ans: Apartheid is a political system that seperates people according to their race.
5. What is the full form of ANC?
Ans: The full form of ANC is African National Congress.
6. How many seats did Mandela win in the first democratic election of South Africa?
Ans: Mandela won 252 out of 400 seats in the first democratic election of South Africa.
7. Where did the inauguration ceremony take place?
Ans: The inauguration ceremony took place in the sandstone amphitheatre formed by the Union Buildings in Pretoria.
8. Who was sworn in as the second deputy president?
Ans: Mr de Klerk was sworn in as the second deputy president.
9. Who was sworn in as the first deputy president?
Ans: Thabo Mbeki was sworn in as the first deputy president.
10. What did the white people sing?
Ans: The white people sang 'Nkosi Sikelel -iAfrika'.
11. What did the black people sing?
Ans: The black people sang 'Die Stem'.
12. Who was Zenani?
Ans: Zenani was the daughter of Nelson Mandela.
13. What did Mandela think about freedom?
Ans: Mandela thought that freedom is indivisible.
14. Who accompanied Mandela on the day of inauguration?
Ans: Zenani, the daughter of Nelson Mandela, accompanied him on the day of inauguration.
15. What did Mandela want as a student?
Ans: As a student, Mandela wanted freedom for himself.
16. Why did the international leaders gather in South Africa on 10 May, 1994?
Ans: The international leaders gathered in South Africa on 10 May, 1994 to pay their respects to Nelson Mandela.
17. Who wrote the autobiography "Long Walk to Freedom"?
Ans: Nelson Mandela wrote the autobiography "Long Walk to Freedom"
18. Why did Mandela join African National Congress?
Ans: Mandela joined African National Congress to achieve freedom for his people from racial discrimination.
19. What is Mandela's country rich in?
Ans: Mandela's country is rich in minerals and gems.
20. What is the greatest wealth of South Africa/ Mandela's country?
Ans: The greatest wealth of South Africa/Mandela's country is its people.
21. What does 'depths of oppression' create?
Ans: 'Depths of oppression' creates 'heights of character'.
nelson mandela class 10 very short question answer
nelson mandela class 10 short question answer
nelson mandela class 10 short summary
short summary of nelson mandela class 10th
nelson mandela class 10th question answer
nelson mandela class 10 very short questions and answers
nelson mandela very short question answer
nelson mandela class 10 very short summary
class 10 nelson mandela short question
class 10 nelson mandela short question answer
class 10 nelson mandela question answer in short
class 10 nelson mandela long question answer
nelson mandela class 10 short questions and answers
nelson mandela worksheet answers
nelson mandela class 10 question answer up board
class 10 ch nelson mandela question answer
class 10 english chapter 2 nelson mandela short question answer
nelson mandela answer key
3 interesting facts about nelson mandela
nelson mandela's nobel peace prize lecture commonlit answer key
Comments